Sommige mensen voelen vaak angst en hebben hulp bij angst nodig. Angst maakt somber. Somber kan somber zijn omdat het weekend voorbij is, maar ook somber zijn omdat je in een depressie zit of een burn-out ervaart. Somber kan dus in verschillende vormen voorkomen. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van somberheid eigenlijk?

Depressie

Depressie is een van de meest voorkomende oorzaken van somberheid. Of eigenlijk is somberheid een van de meest voorkomende kenmerken van een depressie. Wanneer je in een depressie zit voel je je heel erg vaak verdrietig en gestresst. Je hebt nergens zin in en blijft het liefst de hele tijd alleen. Je voelt je neerslachtig en extreem somber. Je hebt nergens interesse in en kan je hierdoor anders gaan gedragen tegen de mensen om je heen. Wanneer je last hebt van depressie is het belangrijk om hulp te zoeken om te voorkomen dat je straks in je sombere bubbel beslissingen neemt waar je later spijt van kan krijgen.

Eetstoornis

Je kan je ook somber voelen en dat uiten in je eetpatronen. SOmmige mensen gaan uit verdriet en somberheid extreem veel eten. Zoals je in films ziet dat mensen met liefdesverdriet een hele bak ijs naar binnen werken, maar dan 10x erger en ernstiger. Nu praten we echt over borden vol en regelmatig op de dag. Je kan ook juist helemaal niet meer willen eten uit somberheid. Je eet zo weinig dat je enorm veel afvalt, veel meer dan gezond is. Dit zou kunnen leiden tot een eetstoornis.

Posttraumatische Stress-Stoornis

Somberheid kan ontstaan uit een gebeurtenis of ongeval die een tijdje geleden plaatsgevonden heeft. Sinds de gebeurtenis voel je je niet prettig meer. Je voelt je niet lekker in je vel en denkt steeds terug aan alles wat er gebeurd is. Zodra er over de gebeurtenis gesproken wordt beleef je alles weer opnieuw en voel je angst. Dit kan er allemaal op duiden dat je somberheid en andere symptomen effecten zijn van een Posttraumatische Stress-Stoornis. Je voelt je somber door al de gedachten en herinneringen aan het ongeval in je hoofd. 

Oorzaken somberheid

De meest voorkomende oorzaken van jezelf somber en down voelen zijn als volgt. Het kan zijn dat je in een depressie zit waardoor je alles om je heen negatief opvat en je  je de hele tijd somber voelt. Je kan ook last hebben van een eetstoornis omdat je je somberheid uitgeoefend hebt op de hoeveelheid dat je eet op een dag. Tot slot kan somberheid ook zijn oorsprong vinden bij een Posttraumatische Stress-Stoornis.