Er zijn een heleboel voordelen te behalen met het volgen van een koolhydraatarm dieet en terwijl de meeste ervan uitgebreid zijn onderzocht door medici, is er ook een heel rijtje voordelen dat vooral door koolhydraatarm dieters naar voren worden gebracht, de zogenaamde ervarings experts. Niet iedereen die een koolhydraatarm dieet volgt zal alle 20 voordelen ondervinden, gewoon omdat sommige mensen meer ‘koolhydraten gevoelig’ zijn dan anderen, maar over het algemeen zal iedereen een koolhydraatarm dieet als positief ervaren, vooral als blijkt dat de kilo´s er af vliegen.


Wetenschappelijk Onderzoek

Er wordt al veel langer onderzoek gedaan naar welk dieet nou het beste is om af te vallen, en zo is ook het koolhydraatarme dieet uitgebreid onder de loep genomen tijdens verschillende testen. De volgende voordelen zijn echter allemaal aangetoond in hetzelfde onderzoek, maar er moet wel met nadruk bijgezegd worden, dat bij geen van de onderzoeken die tot op heden gedaan zijn, factoren zoals insulineresistentie in de proefpersonen in acht is genomen.

Voordelen volgens Onderzoekers?

 • Gewichtsverlies (zelfs als calorieën niet bewust worden beperkt)
 • Verbeterde triglyceriden
 • Minder bloedglucose voor diabetici en pre-diabetici
 • Verhoging van het HDL (goed) cholesterol
 • Verbeterde gevoeligheid voor insuline
 • Verlaagde bloeddruk
 • Lager bloed insuline niveau
 • Minder spiermassa verlies
 • Ketogeen dieet gebruikt om epilepsie aanvallen te behandelen


Voordelen volgens testpersonen

 • Meer energie
 • Minder zoete trek aanvallen
 • Beter concentratievermogen
 • Beter humeur, gelijkmatigere emoties
 • Compulsieve of emotionele eetbuien beter onder controle
 • Verbeterde mondhygiëne (minder tandplak, gezonder tandvlees)


Voordelen volgens gebruikers

 • Minder gewrichts- en of spierpijn
 • Minder hoofdpijn na de inductie fase
 • Minder last van PMS
 • Minder last van maagzuur
 • Betere huid


Hoe succesvol is dit dieet?

Al met al zul je merken dat het volgen van een dieet waarbij je let op de koolhydraten meer voordelen heeft dan alleen maar snel van je overgewicht af geraken. Dit is dan ook de reden waarom steeds meer mensen besluiten bijvoorbeeld het mentaal dieet te gaan volgen, gewoonweg omdat de voordelen zo groot zijn dat men inziet dat met actieve stappen kan ondernemen om het levensgenot te vergroten en gewoon veel gezonder kan worden. Wel wordt altijd aangeraden om even kontakt met de huisarts op te nemen voordat er aan een nieuw dieet begonnen wordt, vooral ook om even alle gezondheid checks te doen en bloed af te nemen, zodat je goed kunt zien waar je staat qua gezondheid, en welke waarden je op dit moment hebt. Op die manier kun je zelf zien hoe positief het volgen van het mentaal dieet is voor je gezondheid en kun je zelf ook de voordelen van het koolhydraatarm dieet beleven.